Tags

,

At være selvudgiver er ikke bare at være selvudgiver. Der er mange måder at være det på, mange metoder at selvudgive sine bøger på. Måske bør jeg starte der, for min metode er ikke den eneste eller nødvendigvis den bedste måde at gøre det på, og det er også en meget godt sted at tage fat, når nogle af de mange fordomme og generaliseringer om selvudgivere skal manes i jorden.

Vi er en broget skare, som ofte ikke har meget andet til fælles end det, at vi udgiver vores egne bøger – på meget forskellige måder.

Nogle starter eget forlag, mens andre vælger at udgive bøgerne gennem et af print-on-demand-forlagene.

Nogle har lager i kælderen og sender selv bøgerne ud til kunder, biblioteker og boghandlere, mens andre benytter et af branchens store distributionsselskaber.

Ikke alle skilter med at de selvudgiver. Nogle bruger konens, mandens, hundens navn som forlagets pressekontakt. Det gør de ofte i et forsøg på at slippe for at blive mødt med fordomme og selvudgivere.

Andre skilter stolt med det.

Nogle debuterer som selvudgivere, men mange har flere bøger bag sig på traditionelle forlag, før de kaster sig ud i det.

Nogle selvudgiver kun visse værker eller kun i en periode.

Nogle bliver så glade for det, at de begynder at udgive bøger af andre forfattere også.

Nogle selvudgiverforlag dør hurtigt, mens andre vokser sig store og stærke: F.eks. er Tellerup startet af en selvudgiver.

Nogle selvudgivere opnåede ikke succes på traditionelle forlag, nogle kunne måske slet ikke få deres ting ud, mens andre har haft stor succes, før de tog springet.

Nogle står alene, mens andre er gået sammen om at starte forlag f.eks. Piratförlaget i Sverige.

Nogle udgiver skønlitteratur, andre digte, og atter andre undervisningsmateriale.

Nogle holder helt op med at skrive selv og bliver i stedet forlæggere.

De seneste års udvikling især i USA har givet vind i sejlene for en helt ny type selvudgivere, der kun gør sig i ebøger. Nogle af dem har solgt millioner af eBøger. Andre er druknet i mængden.

En alternativ selvudgiver-model i USA er forfattere, der udgiver deres værker traditionelt, mens de selvudgiver ebogsudgaverne sideløbende, eller selvudgiver backlisten som ebøger.

Fremtiden vil med garanti byde på endnu flere måder at være selvudgiver på. Det vil blive et herligt kaos, men det vil også blive særdeles vanskeligt at tjene til dagen og vejen på at skrive – men lige præcis dét er der ikke så meget nyt i.

Dét har altid været vanskeligt.

Reklamer