Tags

,

Et par ord om min nye novellesamling, ‘Amerikansk olie’.

 

De siger, at man skal have mål i livet, at man skal stræbe, yde og blive til noget, men sådan ser jeg ikke livet.

For mig er livet en rejse uden kendt mål. Jeg bevæger mig, øjner måske en retning, men jeg bilder mig ikke ind, at jeg har indsigt nok til at vide, hvor jeg skal hen. Jeg kender ikke målet med mit liv.

Jeg stræber ikke målrettet efter succes. Jeg er ikke en gang sikker på, jeg ved, hvad succes er. Stor bil, mange penge, ros og lykønskninger? Jo tak, men er det målet med livet? Er det derfor, jeg er i verden? Derfor jeg skriver?

Jeg ved heller ikke, hvorfor jeg skriver. Jeg ved bare, at jeg holder af at skrive, og at historierne kommer til mig, når jeg er åben for det. Jeg ved ikke, hvor de kommer fra, eller hvorfor de kommer til mig. Jeg prøver at skrive dem, så godt jeg kan, og så lader jeg resten være op til historierne selv.

Nogle gange er jeg heldig og tjener mange penge, andre gange er jeg amolieknap så heldig.

Men det har ikke noget med mig eller historierne at gøre. Det har intet med succes at gøre. Intet med at yde eller stræbe efter noget. Det er bare held.

Verden er et kaotisk sted. Når historierne først er skrevet og udgivet, så får de deres eget liv. Hver gang nogen læser dem, sker der noget nyt. Det har lige så meget med læseren af gøre som med historierne eller mig.

Læser den rette person historierne og forelsker sig i dem, kan det ændre mit liv, ligesom det kan fucke mit liv, hvis den forkerte læser dem og ser sig ond på mig.

En historie ingen rigtig orkede, da den udkom, kan år senere få nyt liv, fordi den rette person læste den eller noget i verden ændrede sig, og så kalder man den pludselig en succes. Men historien var den samme, da den udkom, hvor ingen kunne se det fede ved den.

Det er held. Det er ikke noget, jeg kan skabe. Jeg kan kun lade historierne komme, åbne mig for dem, skrive dem, så godt jeg kan, og sende dem videre ud i verden.

Resten er held. Eller uheld.

Livet er en rejse uden kendt mål. Men livet har en mening, vi er her nok af en grund, og måske vil vi forstå det hele en dag, når rejsen er forbi.

Indtil da må vi nøjes med at være tro mod os selv og vore – og takle de forhindringer, livet smider i hovedet på os undervejs.

Livet er ikke en konkurrence. Det er en rejse.

Reklamer