Tags

,

STEMMER FRA DYBET, redigeret af Dorte Hummelshøj Jakobsen.

Dette er ikke en anmeldelse. Det er ikke en bog, jeg selv har haft noget med at gøre. Men det er en vigtig bog. En så vigtig bog, at jeg vil bruge lidt plads på den her, for helt ærligt, det er en bog, jeg synes, DU burde læse. Det er ren og skær anbefaling af en bog, der ikke må forsvinde blandt efterårets mange udgivelser.

‘Stemmer fra dybet’ lader et udpluk af landets kontanthjælpsmodtagere få ordet et øjeblik. Du ved, dem, politikerne og desværre også pressen har travlt med at stemple som raske arbejdssky nassere, som alene er ude på at udnytte os flittige skatteborgere på det skammeligste. Du kender historien. Men kender du virkeligheden bag statistikkerne? Virkeligheden bag påstanden om, hvem disse mennesker er, virkeligheden bag det politiske spind, der hårdnakket benægter, at der er syge mennesker på kontanthjælp?

Her får de selv en stemme. Her fortæller de deres meget forskellige historier om, hvordan og hvorfor de havnede på kontanthjælp. Det er forstemmende læsning, som tegner et billede af et system, der nedbryder, stresser og presser syge mennesker sygere, et system, der har gjort det til en kunst at ramme dem, man påstår at ville hjælpe. Hvordan kommuner omgår loven, konstant truer borgerne, mens meget lader til at sejle hos det offentlige selv i en sådan grad, at det er svært at tro andet end, at det er en accepteret arbejdsgang, en nødvendig bivirkning på vejen mod lavere topskat.

Det er overvågningssamfund for fuld skrue, hvor folk bliver bange for at gå ud med affaldsposen, benytte socialemedier, eller have en offentlig mening. For kommunen kigger med, og selv det at have en mening kan i dag være farligt, hvis man er havnet i systemet. Det giver en respekt for disse mennesker, der trods alvorlige sygdomme, og kommunernes hetz mod dem, alligevel tør stikke næsen frem og fortælle deres historier fra en virkelighed, der hører hjemme i DDR, ikke i et Danmark, der stadig opfatter sig selv som et velfærdssamfund.

Læs bogen, for det er så vigtigt, at disse mennesker bliver hørt, især af DIG. For hvis du ikke læser dem, hvem lytter så, når det næste gang er dig eller din mor eller dit barn, der står for skud.

‘Stemmer fra dybet’ udkommer i dag.