Tags

, , ,

Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg i årevis har været fascineret af forladte bygninger og spøgelseshuse, og at denne fascination har været en af inspirationskilderne til ‘Frygt fabrik fælde’, men forladte bygninger kan være mange ting — og det er ikke bare en forladt bygning, vi har med at gøre, det er en forladt fabrik, en forladt metalvarefabrik. Og hvor kommer det så fra?

Det er ikke noget, jeg tænkte særlig længe over. Det skulle bare være en fabrik. Det stod klart fra start af. Det var bare sådan.

Og når idéer opfører sig på den måde, så må der jo ligge noget bag. Også selvom det er ubevidst, for alt, der kommer ud, må jo stamme et sted fra.

Med fabrikken tror jeg godt et eller andet sted, at jeg ved det.

Jeg er nemlig smedesøn, og da jeg var måske 10 år gammel, startede min far sit eget smede-værksted. Det var ikke en stor fabrik, som den i bogen, det var også mere et værksted end en fabrik, men det var metal, det var beskidt, og kom man der uden for åbningstiden, når alle de ellers larmende maskiner var helt stille, var det et meget stemningsfyldt sted. Jeg husker lugten, måden ens stemme og skridt rungede mellem væggene på, bunkerne af jern, borespåner, værktøjet, de store hammere, og de mange ting, der blev arbejdet på.

Samtidig var jeg barn i 70erne, og vi lærte meget i skolen om 1800-tallets arbejdere, der boede i byens slum og måtte arbejde 12 timer om dagen på livsfarlige fabrikker. Hvor arbejderbørn måtte slide ved siden af de voksne fra de helt små. Jeg husker, de gamle grove sorthvide billeder af forhutlede og beskidte børn og voksne, der sled sig ihjel, så den rige fabrikant kunne blive endnu rigere.

Hvordan Danmark så ud før fagforeninger og klassekamp, er noget mange lader til at have glemt i dag, og det bør vi blive mindet om.

Så nej, det var nok ikke et tilfælde, at det bare skulle være en fabrik.

På min rejseblog har jeg delt nogle af de mange billeder, jeg har taget af forladte bygninger rundt omkring i verden.