Tags

, , , , , , , ,

Min nye novellesamling, ‘I lygternes skær’, indeholder elleve noveller, der alle har i hvert fald ét ben i gysergenren. Her fortæller jeg om den anden novelle i samlingen.

JAMES

‘James’ er et kort finurligt gys på små fem sider, et koldt pust ned ad nakken, der måske først er uhyggeligt læsningen. Der er ingen vold, intet blod. Der sker ikke meget. Det er en meget afdæmpet historie om en blind kvinde og hendes førerhund, James.

En af de ting ved gysernoveller, som jeg rigtig godt kan lide at arbejde med, er den åbne og frie slutning, hvor intet bliver forklaret, men læserens egen fantasi tager over og må fylde hullerne ud. Gyset kan nemlig sagtens ligge lige der, hvor læseren tænker videre. Det kræver selvfølgelig, at læseren har en fantasi og orker at tænke videre, ellers fungerer det ikke. Enhver læseoplevelse er et samspil mellem to hjerner, hvor forfatterens måske nok viser vejen og sætter ordene på papiret, men det er læserens hjerne og fantasi, der gør det hele levende.

Jeg skrev ‘James’ i løbet af foråret 2018 specielt til ‘I lygternes skær’, eller jeg skrev den i novelleform her. Jeg havde nemlig skrevet den engang før, som et horrordigt på ganske få linjer til Hvedekorn i 2017. Da havde den titlen ‘Mandag morgen, klokken 06:30’. Normalt er jeg færdig med historier, når de først er skrevet. Så færdig, at det er sket, at jeg dårligt husker handlingen, men lige med ‘James’ følte jeg mig ikke færdig. Jeg havde lyst til at folde historien mere ud, lade den få en smule mere luft. Men i bund og grund er det samme historie.

Du kan bestille ‘I lygternes skær’ hjem hos din lokale boghandler, låne den på biblioteket eller købe den direkte af mig. Det sidste gør du lige HER.