Tags

, , , , ,

Min nye novellesamling, ‘I lygternes skær’, indeholder elleve noveller, der alle har i hvert fald ét ben i gysergenren. Her fortæller jeg om den tredje novelle i samlingen.

FØRSTE JUL UDEN MOR

Denne novelle var en bestillingsopgave til Politiken i 2008, hvor opgaven gik ud på at skrive en kort julenovelle. Jeg kan rigtig godt lide den slags bestillingsopgaver, og flere af mine bedste kortere noveller er skrevet på den måde. Siden 2009 har ‘Første jul uden mor’ også været en del af Systime Onlines undervisningsmateriale.

Novellen er en af disse afdæmpede fortællinger, der først bliver uhyggelige, når den sidste krølle spindes på historien. Det betyder også, at den er meget svær at fortælle så meget om uden at spoile. Så jeg kan ikke fortælle om, hvor inspirationen kom fra, men jeg kan fortælle noget om at arbejde med disse bestillingsopgaver. Dem er der nemlig flere af i alle mine tre novellesamlinger: ‘9 før døden’, ‘Amerikansk olie’ og ‘I lygternes skær’.

Det foregår gerne på den måde, at jeg får en e-mail eller bliver ringet op af en redaktør, der spørger, om jeg har lyst til at skrive en kort tekst til dem. Det er gerne til en avis, et blad, eller en antologi. Der er også gerne et tema, som novellen skal berøre, og ofte ret strenge krav til novellens længde. Ofte må den ikke være særlig lang.

Mit udgangspunkt er altid, at det vil jeg gerne, hvis der følger en fair betaling, og der ikke afgives andre rettigheder til teksten. Jeg skriver den, de betaler for at bringe den én gang, og jeg bevarer retten til sælge den til anden side, på alle sprog, i alle medier, eller selv udnytte den fx i en novellesamling som gjort her ‘I lygternes skær’.

Når de ting er forhandlet på plads, så er idéen gerne dukket op af sig selv i mellemtiden. Det er lidt underligt og også lidt magisk, men sådan har det været hver eneste gang. Når aftalen er indgået, har jeg samtidig fået idéen til novellen og går gerne i gang med at skrive den dagen efter. Ofte, fordi disse noveller er ret korte, skriver jeg den færdig samme dag, jeg begynder. Så bruger jeg lidt tid på at læse den igennem, finde fejl og redigere den, nogle gange skæres noget ud eller andet føjes til, men en dag eller to senere er jeg klar til at sende den ind.

‘Første jul uden mor’ er allerede flittigt brugt som undervisningsmateriale på danske skoler ligesom flere af mine andre korte noveller. Det er jeg stolt over og rigtig glad for. Det betyder ikke bare, at teksterne bliver læst (og jeg tjener lidt penge samtidig), det betyder også, at der bliver tænkt over teksterne, at de bliver analyseret grundigt. Mange elever arbejder meget seriøst med deres opgaver, det ved jeg, fordi en del af dem skriver til mig undervejs. Jeg forsøger altid at hjælpe, hvis jeg kan.

‘Første jul uden mor’ er også udgivet i en ganske særlig gratisudgave på papir, som jeg sendte som julehilsen til alle, der havde købt i min webshop i 2010. Den lille en-novellesbog kunne godt i dag være den mest sjældne og særlige Steen Langstrup-bog at have i sin samling. Jeg kan ikke forestille mig, at der findes mange af dem længere.

Du kan bestille ‘I lygternes skær’ hjem hos din lokale boghandler, låne den på biblioteket eller købe den direkte af mig. Det sidste gør du lige HER.