Tags

, , , , ,

Min nye novellesamling, ‘I lygternes skær’, indeholder elleve noveller, der alle har i hvert fald ét ben i gysergenren. Her fortæller jeg om den sjette novelle i samlingen.

ONDSKABEN I HAM

Den ældste novelle i hele samling. Skrevet i 1997. Jeg havde lige mødt min kone, da jeg skrev den. Jeg var 29 år. Det er næsten, som om den er skrevet af en anden mig, end den der 22 år senere sidder her og blogger om den. ‘Forvandling’ var kun lige udkommet. Jeg var stadig på Høst & søns forlag. Jeg havde endnu aldrig været på internettet, havde aldrig ejet en mobiltelefon. Det er længe siden.

At ‘Ondskaben i ham’ overhovedet endte med at komme med i ‘I lygternes skær’ skyldes mere, at den har en ganske særlig plads i mit forfatterskab end, at det er min mest velskrevne eller uhyggeligste tekst. Den var nemlig både den første bestillingsopgave, jeg fik som forfatter, og den var også min første offentliggjorte novelle. Der fulgte mange efter siden, men kun én er den første.

Den blev skrevet på bestilling til Berlingske Tidendes sommertillæg, og jeg var en smule presset over æren for at sige det mildt. Og over kravet til korthed. Jeg blev ringet op af Berlingske Tidende, nærmest på vej ud af døren. Jeg skulle på et weekend ophold med min kommende kone. Vi havde lånt et sommerhus på Samsø.

Da vi kom hjem, havde jeg idéen til ‘Ondskaben i ham’ og skrev novellen i løbet af de næste dage, men jeg blev aldrig helt tilfreds med den. I dag ved jeg, hvordan sådan en opgave kan fucke med psyken. Jeg havde ikke tidligere arbejdet med noget, jeg ikke selv havde sat i gang, og nu pludselig skulle jeg skrive på kommando til en af landets største aviser. Den slags kan desværre godt lamme én. Jeg blev nu ikke lammet, jeg fik skrevet en novelle, men jeg følte selv, den var noget lort, og at jeg havde slået fejl som forfatter af den grund.

Men altså, Berlingske Tidende trykte den uden protester, jeg fik min betaling, og få måneder senere fik jeg den næste bestillingsopgave, ‘Huset’ til antologien ‘Nye gode historier’, som har været en helt anden succes for mig.

Så at tage ‘Ondskaben i ham’ med i ‘I lygternes skær’ var for mig lidt som at give fingeren til de indre dæmoner, der havde plaget mig dengang. Jeg står ved novellen, og selvom den næppe er min bedste novelle, så var det med den, at novelle-delen af mit forfatterskab startede, og kunstnersindets indre dæmoner skal aldrig få det sidste ord.

‘Ondskaben i ham’ er et kort gys om en lille familie, der tager i sommerhus. En aften begynder manden i familien at grave som en besat i haven, indtil han finder en gammel runesten med slangemotiv på. Deraf titlens dobbelthed: Ham som i slangeham, men også sin i han, ham. Manden bliver nemlig aldrig den samme igen.

Den udgave, der er trykt i ‘I lygternes skær’ er en genskrivning af novellen, som jeg foretog engang i 00’erne. Jeg kan ikke huske anledningen, men jeg husker, at jeg skrev slutningen om og gjorde den længere. Berlingskes strenge krav til novellens længde havde nemlig presset mig til at gøre teksten kortere, end jeg følte den burde være, så på et tidspunkt besluttede jeg at skrive den lidt længere. Det klædte den godt, synes jeg.

Du kan bestille ‘I lygternes skær’ hjem hos din lokale boghandler, låne den på biblioteket eller købe den direkte af mig. Det sidste gør du lige HER.