Tags

, , , , ,

Min nye novellesamling, ‘I lygternes skær’, indeholder elleve noveller, der alle har i hvert fald ét ben i gysergenren. Her fortæller jeg om den syvende novelle i samlingen.

EL DAEMON

Tilbage i 2011 opdagede jeg et nyt lille nyt forlag, SMSpress, der udgav sms-tekster, og jeg forelskede mig på stedet i tanken om noveller fortalt via sms-dialog. Jeg havde endda kort forinden plottet en lille novelle, der havde arbejdstitlen ‘iDeath’ om en dæmonisk mobiltelefon — og den kunne godt omformes til formatet. Jeg kontaktede SMSpress og spurgte, om det kunne være, jeg kunne komme til at udgive en sms-novelle hos dem. De sagde ja, og jeg gik igang. Det blev den første af indtil videre fire sms-tekster på SMSpress fra min hånd.

Undervejs skiftede ‘iDeath’ navn til ‘El Daemon’. Det var en spontan beslutning, som jeg ikke tænkte meget over. Jeg fik afvist en email, jeg havde sendt, mens jeg sad og skrev novellen, og modtog derfor en besked, som man gør, fra ‘mailer-daemon’ — og det blev til dæmonen ‘El Daemon’.

Fem år senere, fandt jeg på, at det kunne være sjov (og let, troede jeg fejlagtigt) at omskrive et par af mine sms-tekster til traditionelle noveller. Hvor svært kunne det være? Handlingen var der, sms-dialogen var der, jeg skulle vel blot fylde lidt på om de personer, der sendte sms’erne og sådan.. Jeg kastede mig i første omgang over ‘I morgen skal du dø’, som havde fået stor opmærksomhed, fordi flere læsere havde meldt den til politiet, både i Danmark og Sverige. Men den ville ikke arte sig, så jeg tog i stedet fat i ‘El Daemon’, som jeg også selv holdt mere af.

Det viste sig også at være noget af et arbejde. Faktisk større eller i hvert fald mere besværligt end havde jeg ‘bare’ skrevet en helt ny tekst, men det lykkede dog at løfte ‘El Daemon’ fra sms-mediet over i egentlig novelleform, selvom handling, personer og selv forløbet af sms’er ændrede sig markant undervejs.

Det var en erfaring, der gav mig mere forståelse for, hvorfor bøger kan ændre sig ganske meget, når de løftes over i et andet medie, om det så er film, radio, teater eller hvad det nu kan være. Det er en tricky opgave. Selv fra sms til ren tekst.

Historien er nu i grove træk stadig den samme. Alex begynder en dag at modtage sms’er fra sin afdøde ven Ali — og inden han ser sig om, må han acceptere, at han selv er i overhængende fare. Ikke fra Ali, men fra den, der dræbte Ali.

‘El Daemon’ findes selvfølgelig i novelleform i min nye samling ‘I lygternes skær’, men du kan også stadig få den originale udgave i sms-form lige HER.

Du kan bestille ‘I lygternes skær’ hjem hos din lokale boghandler, låne den på biblioteket eller købe den direkte af mig. Det sidste gør du lige HER.