Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2019 lakker mod enden, og selvom jeg nåede at udgive to nye bøger i år, novellesamlingen ‘I lygternes skær’ og romanen ‘TABU’, have en novelle i antologien ‘Det grufulde bibliotek’, samt genudgive to af mine ældre thrillers, ‘Stikker’ og ‘Fra ryggen’ som lydbøger, så kom 2019 alligevel til mest at handle om film for mit vedkommende.

2018 var nemlig sluttet af med, at filmatiseringen af min roman ‘Alt det hun ville ønske hun ikke forstod’ langt om længe fik premiere i Filmhuset i København under titlen ‘Finale’. Det blev desværre ikke til andre visninger i danske biografer, flere danske horrorfilm havde i årene op til skuffet grimt i biograferne, og ‘Finale’ endte derfor med at gå direkte til streaming på Blockbuster. Hvilket er synd, for den gør sig godt på det store lærred.

De danske anmeldere var overvejende ikke imponerede over filmen. De værste par stykker brugte spaltepladsen skammeligt på personangreb rettet mod instruktøren, som de åbenbart var så rasende på, at alle os andre, der havde medvirket på projektet, enten måtte være blevet snydt og narret til det, eller ganske simpelt måtte være talentløse. En af dem havde det tunge skyts fremme mod mig og beskrev, hvordan dialogen var skrevet så dårligt, at man skulle tro, at Dennis Jürgensen havde skrevet den.

En noget speciel oplevelse at blive sammenlignet med sit barndomsforfatteridol på den måde, og så var det alt andet end positivt ment. For en som var ung i 80’erne burde sammenligningen være det største skulderklap muligt. Men nej …

Det var også sært for mig, fordi jeg faktisk godt kan lide ‘Finale’ selv. Jeg synes, det er en fræk gentænkning af bogen, som både er tro mod den og tilføjer noget nyt. Som forfatter er det utroligt følsomt at se sit værk filmatiseret, og selvfølgelig ville jeg have gjort et par ting anderledes, hvis filmen havde været mit værk, men det er den jo netop ikke. Det er som et covernummer, og jeg synes, den spiller fint.

Men så skete der ellers noget her i 2019. Et par stykker af os på holdet bag filmen havde kort før nytår sat os sammen for at gøre et par af verdens mange filmfestivaller opmærksom på, at vores lille film fandtes. Jeg ved, at INGEN af os havde fantasi til at forestille os, hvad det ville føre med sig.

For den film, de danske anmeldere elskede at hade, den elskede udlandet at elske.

Nu et år senere har ‘Finale’ været udvalgt til det officielle program på 22 internationale filmfestivaller ude i verden. Fra Australien og Rusland til USA, Mexico og Argentina samt en række forskellige lande her i Europa. Jeg har mistet overblikket over antallet af priser, ‘Finale’ har været nomineret til undervejs, men jeg ved præcis, hvor mange den vandt. Den vandt hele syv priser. Tre af dem var endda festivallernes hovedpriser: Best Feature, som det hedder, bedste spillefilm og oven i dem også en publikumspris ligeledes for bedste spillefilm. Der var to priser til Anne Bergfeld for hovedrollen som Agnes, og en enkelt til make-uppen.

Herunder følger listen over priser:

Best Feature, Horrorhound Film Fest, Cincinatti, USA
Best Horror Feature, Motor City Nightmares, Detroit, USA
Best Feature, Drop Russian International Horror Film Awards, Moskva, Rusland
Audience Award Best Feature, Obscura Film Festival, Berlin, Tyskland
Best Actress Award, Horrorant Film Festival, Athen, Grækenland
Best Actress Award, Bragacine, Braga, Portugal
Best Make-up Feature Film, Nola Horror Film Fest, New Orleans, USA

Official Selections:

BIFFF, Bruxelles, Belgien
DROP Russian International Horror Film Awards, Moskva, Rusland
FantaFestival, Rom, Italien
FilmLinc, New York, USA
FilmQuest, Utah, USA
Fractured Visions Film Festival, Cardiff, UK
Freak Show Horror Film Festival, Orlando, USA
FrightFest, Glascow, UK
Horrorant Film Festival, Athen, Grækenland
HorrorHound Film Fest, Cincinatti, USA
Horrorthon Film Festival, Dublin, Irland
Macabro, Mexico
MonsterFest, Melbourne, Australien
Motel X, Lissabon, Portugal
Motor City Nightmares, Detroit, USA
Night Visions, Helsinki, Finland
Nocturna, Madrid, Spanien
Nola Horror Film Fest, New Orleans, USA
Obscura Film Festival, Berlin, Tyskland
Rojo Sangre, Buenos Aires, Argentina
San Sebastian Horror And Fantasy Film Festival, San Sebastian, Spanien
Stuff MX Film Festival, Mexico

‘Finale’ er som følge af alt det her selvfølgelig blevet solgt til distribution i en række lande verden over. Jeg har ikke den komplette liste her, så ingen nævnt, ingen glemt. Her i Norden kan ‘Finale’ desværre stadig kun ses på Blockbuster. Men jeg ved, at der arbejdes på bredere distribution her også.

Så, ja, 2019 kom for mit vedkommende til at handle rigtig meget om film, og nej, det blev jeg ikke rig af. Men der blev da lejlighed til at skåle et par gange, og det er også rart, selvom det ikke betaler huslejen.

Jeg vil slutte af med at ønske dig en rigtig god jul og et fantastisk nytår. Vi ses i 2020.